ROOSENDAAL  – Heeeeh, hallo meneer Piet! Een langdurige omhelzing. Piet van der Poorten (90) glimt. En ook Anneke Wijn van het kunstproject Tijd van je Leven oogt stralend. ,,Zo’n enthousiaste man. Super dat hij weer meedoet.”

Tijd van je leven is een project van GGD West-Brabant, zorginstellingen en kunstenaars bedoeld om ouderen met elkaar in contact te brengen via kunst- en creativiteitsworkshops. Vanmiddag is de eindpresentatie in De Kring. ,,Creativiteit spreekt een ander deel van de hersenen aan dan wanneer je bijvoorbeeld alleen maar koffie met elkaar drinkt”, zegt GGD-projectleidster Annemiek van den Elshout. ,,Mensen worden er positiever, blijer en gelukkiger van. Dat blijkt uit onderzoek dat onze epidemiologen doen.”

Coulissen
Meneer Piet zitten ondertussen klaar voor zijn optreden in de coulissen van de kleine zaal. Comfortabel tussen acht dames van ongeveer gelijke hoge leeftijd. Ze hebben allemaal een klok of wekker op schoot.  Ze drukken met hun groep het begrip tijd uit, leggen ze uit. ,,Zenuwachtig? Pff, neuh, we hebben vanochtend nog geoefend. En het is niet zo moeilijk, we hebben geen tekst”.

Getik
Even later gaat het zaallicht uit en klinkt een zacht getik. En dan een andere tiktak daar doorheen, in vlotter tempo. Jim Croce zet zijn Time in a bottle in, ouderen met en zonder ondersteuning van rollator schuifelen het toneel op. There never seems to be enough time to do the things you want to do.

Een wijze les die vaker terugkeert. Neem de ‘diapresentatie’ waarbij senioren zelf de dia’s zijn en als tableaus vivants levenstaferelen uitbeelden. Vergeet niet te leven, want straks ben je oud!  zingen ze geestdriftig. Je hoeft maar naar de gezichten te kijken en je weet dat een wetenschappelijk onderzoek naar het effect van zoiets creatiefs helemaal niet nodig is.

Bron: BN deStem (Florence Imandt)

 

 

Tijd van je leven

Het project voor vitale ouderen.