BREDA – Senioren doen mee aan kunstproject ‘Tijd van je leven’. Ze vertellen hun levensverhaal op het podium. Gisteren was het showtime in De Koe in Princenhage.

,,Als alles mogelijk was, dan zou ik vleugels willen hebben”, vertelt een van de ouderen die gisteren een theatervoorstelling heeft gegeven in gemeenschapshuis De Koe in Princenhage. Met de hulp van vier kunstenaars vertelden senioren hun persoonlijke levensverhalen en wensen in het kader van het project ‘Tijd van je leven’.

Op het podium hangen gordijnen met daarachter de ouderen die hun verhaal gaan vertellen. Ze worden begeleid door een koor, dat zingend het theaterstuk aftrapt. Dan is het de beurt aan de senioren. Eén voor één openen ze hun gordijn en spreken ze hun wensen uit. De leeftijd van de ouderen varieert van begin 60 tot eind 80 jaar. Twaalf weken lang hebben ze geëxperimenteerd met beeldende en schrijvende kunst. Dit proces laten ze terugkomen in het theaterstuk. ,,Toen het idee van een toneelstuk werd voorgesteld aan de groep, zagen velen het niet zitten omdat ze het te spannend vonden. Uiteindelijk vonden ze het fantastisch om te doen”, vertelt Irma Rens, mede-organisator van het project en kunstdocent aan de Nieuwe Veste.

Ouderen zouden meer ruimte moeten krijgen om zoiets als dit te doen -Rika Lackin

Samen met GGD West-Brabant is het project in 2016 opgezet om eenzaamheid onder senioren tegen te gaan. ,,De voorstelling geeft ouderen de kans om hun ervaringen te delen”, legt Rens uit. ,,Dankzij dit project zijn deze mensen, die al op leeftijd zijn, weer sociaal betrokken.” De senioren vertellen om de beurt een waargebeurd en een fantasieverhaal. Opvallend was de act van de Surinaamse Rika Lackin, die op een haast romantische wijze haar verhalen voordroeg. ,,Ik zag het als een mooie uitdaging om te doen”, vertelt de enthousiaste Lackin. ,,Ouderen zouden vaker de ruimte moeten krijgen om zoiets als dit te doen. Het is een cadeau van de gemeente dat ik dit heb mogen doen.”

Bron: BN deStem

Tijd van je leven

Het project voor vitale ouderen.