Maandag 22 januari vond de eerste ontmoetingsdag plaats in verzorgingstehuis de Zellebergen. Dertig enthousiaste ouderen hebben zich aangemeld om deze ontmoeting bij te wonen en verhalen met elkaar op te halen. Onder begeleiding van Anneke Wijn (coördinator gemeente Halderberge en Roosendaal), dagvoorzitter Freya en vier acteurs hebben de ouderen een creatieve, maar bovenal gezellige dag gehad! Het traject is in samenwerking met GGD West-Brabant ontwikkeld en wordt in Breda, Roosendaal, Bergen op zoom en Halderberge uitgevoerd.

De deelnemende ouderen werden om 10.00 uur hartelijk ontvangen met een kopje koffie en appelflappen. Ze maken kennis met de begeleiders en krijgen een kleurenlintje toegewezen voor het middagprogramma. Freya heet iedereen welkom en vertelt meer over het programma van de dag en de aanwezigen. Om de ouderen een beetje ‘los’ te maken vindt een gezamenlijke warming up plaats. Dansdocent Madeleine Benjaart begeleidt de ouderen bij de opwarming wat leidt tot een positieve energie door het lichaam. Als iedereen is opgewarmd speelt het theatergezelschap een aantal scenes, gebaseerd op de verhalen die zijn opgehaald door kunstenares Corien Koning. Vooroordelen worden weggenomen en ervaringen worden met elkaar gedeeld met een lach en een traan.

Na een feestelijke lunch wordt de dag vervolgd met een moment van ontspanning. Het ontspanningsmoment vindt plaats door middel van een handmassageritueel. Het doel van de handmassage is om tot rust te komen en contact te maken. Het licht wordt gedimd, een rustig muziekje speelt op de achtergrond. De handen worden gewassen en de begeleiders geven de deelnemers een handmassage. Zodra alle ouderen volledig ontspannen zijn verteld Freya meer over de middagactiviteit. Groepjes worden gevormd door middel van de kleurenlintjes. Elke groep wordt vertegenwoordigd door een begeleider die start met het vertellen van een persoonlijk verhaal in het eigen groepje. De ouderen in de groep volgen individueel met hun persoonlijke verhalen waarbij goed naar elkaar wordt geluisterd en begrip wordt getoond. Een bijzondere ervaring voor alle deelnemers. Als iedereen aan het woord is geweest vindt een nagesprek plaats waarbij complimenten worden gegeven aan elkaar. Deelnemers voelen zich gehoord nadat zij hun verhaal hebben verteld. Je ziet dat er zichtbaar een verbinding tussen de deelnemers is ontstaan. Groepsknuffels worden gegeven en er wordt veel gelachen.

De verhalen zijn het vertrekpunt voor de workshops waarbij de ouderen actief aan de slag gaan met de kunstenaars. De kunstenaars stellen zichzelf voor en de discipline die ze vertegenwoordigen. Het schema van de workshops wordt gecommuniceerd en ouderen kunnen zich direct inschrijven. De dag wordt op positieve wijze afgesloten met rustgevende muziek van pianist Ivo Stuivenberg. De ouderen kunnen de emoties van de dag verwerken en met elkaar napraten onder het genot van een borreltje. Deelnemers dansen met elkaar. Tevreden en vol positieve energie verlaten de deelnemers de ruimte.

Ik vond het best spannend  vanochtend, wist niet wat ik moest verwachten. Maar ik heb de dag positief beleefd

Wat een mooie dag! Ik heb bijzondere verhalen gehoord en de acteurs speelden ons na, dat was heel herkenbaar

Het is lang geleden dat ik gedanst heb, maar vandaag lukte het

Mijn vriendin kon er niet bij zijn vandaag, ik zal haar vertellen dat ze echt iets gemist heeft

Tijd van je leven

Het project voor vitale ouderen.