Ze bleef er naar kijken. Naar de namen, en de spreuken en de kleuren. Wethouder Yvonne Kammeijer kreeg in zorginstelling Elisabeth in Halsteren een bijzonder kunstwerkje aangeboden. Gemaakt door een groep oudere dames, samen met de Bergse kunstenares Aagje Pel. Een mooi voorbeeld van het seniorenproject De Tijd van je leven, in strijd tegen de eenzaamheid.

HALSTEREN – Het project De Tijd van je leven is een samenwerking van de gemeente met GGD in West-Brabant, WijZijn, tanteLouise, Cultuur Bedrijf en lokale kunstenaars. Zoals bijvoorbeeld Aagje Pel. Bij haar heeft een groepje oudere dames afgelopen weken workshops gevolgd. Met als eindresultaat een kleurrijk tafeltje met alle namen van de deelnemers er op. Dat tafeltje is in zorginstelling Elisabeth overhandigd aan de wethouder en die gaat er een mooie bestemming voor zoeken. ,,Een plek waar zoveel mogelijk mensen het kunnen zien.”

Doel van De Tijd van je leven is ouderen met elkaar in contact brengen, in wijken en binnen zorginstellingen als het Elisabeth. ,,We verbinden mensen uit de wijk met mensen uit verzorgingshuizen”, zegt Kammeijer. ,,En dat doen we met kunst. Want kunst verbindt. Het haalt mensen uit hun isolement, wat een positief effect heeft op het welzijn van mensen.” Een project als dit laat zien hoe goed het is om elkaar op te zoeken. En creatief bezig te zijn. Dat kan op allerlei vlakken. Van kunst tot dans, theater en zelfs schrijven. ,,Als je oud bent en in een zorginstelling woont, wil dat niet zeggen dat je niets meer kunt.” Helaas valt de belangstelling voor het project nog wat tegen. Voor veel ouderen is de drempel hoog. ,,Genoeg ouderen die eenzaam zijn”, zegt Riekie van den Boom, een van de ouderen uit de groep. ,,Met name onder oudere dames. Er heerst veel schaamte. Dat is absoluut niet nodig. Als je eenmaal de stap hebt gezet, gaat er ’n wereld voor je open.” Van den Boom, die organisator is van de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) probeert zoveel mogelijk ouderen enthousiast te krijgen. ,,Als je weet dat een vriendin van je gaat, is de drempel al minder hoog”, zegt ze. De dames zijn blij de stap te hebben gemaakt en ze genoten van de workshops van Aagje Pel. Nu is het zaak deze wekelijkse bijeenkomsten voort te zetten. Dat is nog ’n uitdaging, zegt Van den Boom. ,,Vind maar eens een plek waar je terecht kunt en de koffie gratis is.” Als het aan de wethouder ligt, krijgt het project zeker navolging in andere zorginstellingen en wijkcentra. ,,De eenzaamheid bestrijden is ook een van onze speerpunten. Daar moeten we in blijven investeren. En hoe meer bekendheid, hoe beter.”

Bron: Gazet Bergen op Zoom.

Tijd van je leven

Het project voor vitale ouderen.