Tijdens deze gezellige dag (met muziek, theater én een lekkere lunch) krijgen ouderen alle informatie over ‘Tijd van je leven’. Ook maken zij kennis met de mensen die meewerken aan dit project. Als de ouderen interesse hebben, kunnen zij zich aan het eind van de dag opgeven om mee te doen.
Met de deelnemers wordt er gewerkt naar een gezamenlijke presentatie. Bijvoorbeeld in de vorm van een boekje, film of voorstelling. De presentatie wordt op een bijzondere locatie uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld een theater. Familie en vrienden van de deelnemers worden uitgenodigd om een kijkje te komen nemen.
Wij werken samen met lokale welzijnsorganisaties voor een stukje coaching.
Tijdens de 6 workshops gaan de deelnemers met de kunstenaars aan de slag. Tegelijkertijd delen ze onderling en met de kunstenaars verhalen.
In het vervolgtraject worden er 12 workshops aangeboden, waarvan er zes worden begeleid door een kunstenaar.
Veel gestelde vragen
Hoe lang duurt het traject?
We starten met een ontmoetingsdag, daarna zijn er 6 wekelijkse workshops en we sluiten af met een eindpresentatie. Daarna kunnen deelnemers meedoen aan een vervolgtraject. Deze bestaat uit 12 wekelijkse workshops, waarvan er 6 worden begeleid door een kunstenaar.
Wanneer is Tijd van je leven gestart en hoe lang gaat het door?
We zijn in 2016 begonnen met een pilottraject in Breda. Wegens groot succes zijn we vanaf 2017 gestart met nieuwe trajecten in de gemeenten Bergen op Zoom, Breda, Etten-Leur, Halderberge en Zundert.
Is het project gebonden aan een bepaalde leeftijd?
Nee. De meeste mensen die tot nu toe hebben meegedaan waren tussen de 65 en 95 jaar.
Kan ik een zorginstelling aanmelden als locatie?
In eerdere jaren hebben zorginstellingen met veel plezier en veel succes meegedaan aan ‘Tijd van je leven’. In het najaar starten we alleen in de gemeente Zundert, maar het is zeker onze bedoeling om ‘Tijd van je leven’ ook weer in zorginstellingen op te starten.
Zijn jullie al actief in wijken?
De pilotprojecten werden uitgevoerd in verzorgingstehuizen. Sinds 2017 wordt de wijk ook nadrukkelijker betrokken en zijn ook wijkteams, huisartsen, welzijns-organisaties betrokken. Zo kunnen ook (kwetsbare) ouderen, die in de wijk wonen, kunnen zo ook bereikt worden.